Povestea noastră

Restaurant Popas La Cimpoeșu

Popasul turistic este la intersecția a trei județe, respectiv Iași, Suceava și Neamț, în punctul ”La doi lei”, pe Drumul European DE. 583 Km 3,4 Roman – Targu Frumos. Este o zona linistită, boemă, dar și accesibila. Aducem în prezent obiceiurile, tradițiile și meșteșugurile vechi.
Te așteptăm să ne vizitezi și să ne cunoști, încrezători că odata ce ne vei trece pragul, îți vei dori să te reîntorci.

În centrul atenției sunt preparatele țărănești în gospodărie. Este adevărat că, dincolo de orice sărbătoare, unde primează atmosfera mirifică a acesteia, încărcată de credință, de smerenie, de hrană spirituală se află întotdeauna și o recompensă materială, o agapă, o masă care-i dă trupului forța necesară supraviețuirii. Această masă variază de la țară la țară, reflectând cultura țării în care este celebrată, de aceea, la noi, preparatele tradiționale sunt nelipsite de pe masa de Paști, de Crăciun, dar și de la alte sărbători. Nelipsite sunt și produsele din carne de porc, pește, iepure și rațele afumate.

Cum sufletul are nevoie de hrană duhovnicească, prin spovedanie și împărtășanie cu trupul și sângele Domnului, prin jertfa Mântuitorului care se dăruiește spre hrană în chip material și duhovnicesc prin Sfânta Euharistie și Rugăciunea stăruitoare, la fel și trupul, care este supus păcatului, are nevoie de hrană pentru a supraviețui. Hrana este necesară și indispensabilă vieții, mărturie fiind chiar Sfânta Scriptură, care ne arată în minunile săvârșite de Mântuitor asupra naturii înconjurătoare, că, Iisus, care cunoaște nevoile oamenilor, îi ajută în diferite împrejurări, folosindu-și puterea dumnezeiască. De aceea intervine în chip minunat asupra naturii, ajutându-i pe oameni, știind foarte bine că la Nunta din Cana Galileei preface apa în vin, apoi înmulțește pâine și peștii – pentru a da hrană trupească oamenilor, după ce, mai întâi, a săturat mulțimile cu hrana cuvântului lui Dumnezeu, care ajută pe om să înțeleagă rostul vieții sale pe pământ și viitorul său ceresc.

Prin ceea ce facem ne propunem să vă alintăm trupurile cu hrană trupească, dar nu cu orice fel de bucate, ci cu alimente din gospodăria tradițională.

Pentru că tot am amintit de bucate facem o incursiune în bucătăria pur românească din restaurantul nostru, bucătărie în care meșterii bucătari gătesc după rețete tradiționale, folosind produse autentice, așa cum erau în casa bunicilor sau în casa părintească, cu rețete bine transmise din tată-n fiu, care fac ca papilele gustative să se întoarcă la vremuri reale, timpuri în care se mânca sănătos.

Despre aceste timpuri au vorbit și marii scriitori, care, parcă anticipau că… o dată vor dipărea toate acestea și, atunci, au lăsat mărturie de viață reală, trăită autentic, la maxim, în operele lor, despre mesele copioase și îmbelșugate unde vinul curgea la ospețe. Despre toate acestea ne vorbește, atât Creangă, Sadoveanu, Rebreanu și mulți alții, care, zău, dacă ar fi trăit și astăzi ar fi murit de foame cu „fast-food-urile”, încât nici imaginația nu le-ar mai fi funcționat.


Cine a trăit aceste timpuri știe foarte bine la ce mă refer, iar cine nu, generația mai tânără, care este obișnuită cu altfel de produse tip „fast-food”, are timp să descopere gastronomia sănătoasă pe care o onorăm prin ceea ce facem noi.

Sunt un om interesat de toate acestea, de produse naturale, un continuator de tradiție culinară originar din comuna Mircești, Județul Iași, un om care, înainte de toate am prim plan cumpărătorul, adaptând produsele, gustul, condimentul după preferința Domniei Sale.

Trebuie să vă mărturisesc că la Mircești aveți de toate: începând de la cărnuri care sfârâie în afumători, de la brânza proaspătă cu gust autentic, de la diferite specii de vinuri care pot fi combinate în funcție de alimentele consumate, rațele și curcanii afumați care te îmbie la o masă copioasă, invitându-te să dai curs unei atmosfere de sărbătoare, unde se mănâncă bine și sănătos.

În fiecare zi, pun pe masa celor iubitori de produse țărănești – pastrama de oaie, cârnați de oaie, pastrama de vită și cârnați de vită, cârnați de porc, carne de porc de diferite sortimente și preparate, printre care amintim – cotlet afumat, ceafă afumată, șunculiță, cârnăciori, iar, din vită, cu pricepere și răbdare, pregătim pastrama de vită și cârnații de vită.

Din oaie, pregătim, conform rețetei specifice strămoșilor, delicioasa pastramă de oaie, pe care nu o putem înlocui cu nimic pe lumea aceasta.

Rețetele pe care le aplicăm produselor noastre țin cont de preferințele clienților, clienți pe care mi i-am apropiat în decursul celor peste zece ani de activitate.

Atât eu, cât și clienții mei suntem adepții consumului produselor autentice românești pe care le susținem prin realizarea, cumpărarea și încurajarea consumului acestora, pentru că, doar așa susținem economia românească, creând locuri de muncă și chiar mai mult decât atât – împreună ținem la sănătatea noastră.

Urmarește-ne pe social media!